Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Geodezija na Slovenskem skozi čas čas

Na svetovni dan geodetov,  v četrtek dne 21. marca 2024, smo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju odprli občasno razstavo o geodeziji na Slovenskem. Otvoritev razstave, ki nosi naslov »Vsak milimeter šteje: geodezija na Slovenskem skozi čas« so s svojim obiskom in pozdravnimi nagovori počastili dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, mag. Martina Orehovec, kustosinja Tehniškega muzeja Slovenije, vodja razstavnega projekta TMS in soavtorica razstave, mag. Janez Slak, član Zveze geodetov Slovenije in soavtor razstave, mag. Gregor Klemenčič, predsednik Zveze geodetov Slovenije, g. Tomaž Petek, generalni direktor Geodetske uprave RS, prof. dr. Anka Lisec, predstojnica Oddelka za geodezijo UL FGG, g. Jože Dajnko, vodja Območne geodetske uprave Ptuj, g. Alen Jevtović, direktor mestne uprave Ptuj. V uvodu je direktorica Zgodovinskega arhiva na Ptuju Katja Zupanič, pozdravila vse zbrane. Veseli jo, da se geodetska stroka zaveda pomena ohranjanja pisne kulturne dediščine, ki nastaja pri njihovem delu, kar se kaže tudi v odličnem sodelovanju Zgodovinskega arhiva na Ptuju in Območne geodetske uprave Ptuj. »Z veseljem se pohvalimo, da smo skozi leta v arhiv uspeli prevzeti glavnino gradiva Geodetske uprave Ptuj in smo tako vzorčni primer glede hrambe količine predanega gradiva na državni ravni«. Zahvalila se je vodji geodetske uprave Ptuj, g. Jožetu Dajnku, za vsa prizadevanja, da se razstava »Vsak milimeter šteje«, predstavi tudi v našem okolju ter vodstvu Tehniškega muzeja Slovenije, ki se je z veseljem odzval pobudi za gostovanje in postavitvi razstave v ptujskem arhivu. Ker je 21. marec tudi svetovni dan poezije je v kontekstu vsebine izpostavila prvega slovenskega arhivarja in pesnika Antona Aškerca, ki  je tudi kot duhovnik v spovednici poslušal zgodbe ljudi, ki jih je po prestavitvi mejnikov začela peči vest, zato je ena takih izpovedi postala tudi pobuda in hkrati snov za pesem Mejnik.

"Vzel sem med svojoj bil in tvojoj lastjo,
mejnik le-tá,
presádil ga skrivaj na last sem tvojo
za sežnja dva!

Oh, in sedáj, odkar moj duh odplaval
na óni svet,
nazaj ga nosim, kamen ta prekleti,
pač sto že let!

Oh, to teži!" Zabliska se: Po cesti
pred njim sopeč
pripognjen stopa sosed Vid, na rami
mejnik noseč! ...

 

Sledili so pozdravni nagovori. Razstavo, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije (TMS) v sodelovanju z Geodetsko upravo RS, Zvezo geodetov Slovenije ter Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Oddelkom za geodezijo, je podrobneje predstavila mag. Martina Orehovec. S kitarskim nastopom je dogodek obogatil Matija Hajdinjak, učenec 7. razreda kitare pri prof. Stanetu Hebarju iz Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Razstava bo na ogled v prostorih Zgodovinskega arhiva na Ptuju do 31. 8. 2024, vsak delovnik med 8.00 do 15.00 ure. Spoznajte bogato zgodovino geodezije na Slovenskem: instrumenti, zemljevidi, multimedijska predstavitev, evidentiranje, kartografija, inženirska geodezija in še marsikaj zanimivega.

Ogled je brezplačen. Vljudno vabljeni.

Za šolske in ostale skupine po predhodni najavi organiziramo strokovno vodenje.

 

Zapisala: Katja Zupanič

 

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.