Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Pretekle objave

 

Ptuj, 22.8.2022

Fürsti: Pet generacij ptujskih meščanov in veletrgovcev z vinom

V petek 26. avgusta 2022 ob 17.00 uri je bila v Fürstovi hiši na Ptuju otvoritev razstave s katalogom, ki jo je pripravil Zgodovinski arhiv na Ptuju z naslovom FÜRSTI: Pet generacij ptujskih meščanov in veletrgovcev z vinom. Po uvodnem pozdravu Jakoba Fürsta je direktorica Zgodovinskega arhiva na Ptuju, Katja Zupanič, pozdravila zbrane, med katerimi je bila tudi avstrijska veleposlanica v SlovenijiElisabeth Ellison-Kramer ter predstavila potek projekta:

Junija 2020 sta arhiv obiskala g. Fürst in njegov sin Jakob, s prošnjo o raziskavi družine Fürst, ene najvplivnejših trgovskih družin na Ptuju z vinarsko tradicijo evropskih razsežnosti. Znano je bilo, da v več fondih ptujski arhiv hrani posamezno gradivo družine, medtem ko je ostalo gradivo, predvsem fotografsko, v zasebni lasti potomcev. Prav zaradi manjka določenega segmenta dokumentov raziskave družin, ki skozi zgodovino tvorijo mesto Ptuj, predstavljajo za nas zmeraj izziv. Ta izziv smo v arhivu sprejeli, in raziskavo z razstavo in katalogom uvrstili v redni program dela. Sicer si v arhivu že vrsto let prizadevamo pridobiti v trajno hrambo – originalno ali digitalizirano arhivsko gradivo družin, saj bi na tak način omogočili dostop do podatkov in bolj celosten vpogled tudi ostalim zainteresiranim raziskovalcem zgodovine našega mesta. Da bi vsebina razstave ostala zgodovinsko verodostojna, je s številnimi originalnimi dokumenti in fotografijami, ki smo jih digitalizirali, pomagal g. Fürst, ki hrani in skrbi za družinski arhiv. Raziskovanja družine se je lotil dr. Dejan Zadravec, v arhivu zadolžen za starejše arhivsko gradivo, ki je v nadaljevanju dogodka povzel dogajanje na Ptuju v 19. in 20. stoletju ter vplivu družine Fürst. »V obdobju od srede 19. stoletja do konca druge svetovne vojne so najvplivnejšo med ptujskimi trgovskimi družinami vsekakor predstavljali Fürsti. Ustanovitelj tukajšnje veje rodbine, Ernest I., je v Ptuj privandral na začetku 19. stoletja in se kot pomočnik najprej zaposlil v eni izmed dveh lectarskih delavnic, v naslednjih letih pa so on in njegovi nasledniki poslovanje razširili še na prodajo drugih deželnih produktov, predvsem vina, in ustvarili »svetovno znano tvrdko, ki je delala že pred vojno, še bolj pa med vojno in po vojni, z ogromnim obratom, bila lastnica posestev, hiš in drugega premoženja v vseh delih bivše Avstro-Ogrske in je hiša veljala za jedno najbogatejših v trgovskem svetu«. A le do konca druge svetovne vojne, ko so bili člani družine zaradi nemške narodnosti primorani zapustiti Ptuj, njihovo premoženje je postalo državna last, podjetje pa je prenehalo delovati. Pričujoča razstava podrobno prikazuje življenjske in poslovne usode petih generacij članov rodbine, ki je pustila močan pečat v zgodovini mesta ob Dravi.«

Dogodek je s svojim govorom o družini zaključil g. mag. Gerhard Conrad Fürst.

Ob razstavi je nastal tudi obsežen/dvojezičen katalog na kar 152 straneh.

Razstavo in katalog je finančno omogočilo Ministrstvo za kulturo RS, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Prevod v nemški jezik je financiral mag. Gerhard C. Fürst.

Člani družine Fürst so tako z analizo dobili natančen, pregleden vpogled v življenje generacij svojih prednikov, mesto Ptuj pa na novo odkrito zgodbo svojih meščanov, ki so krojili usodo našega mesta.

Razstava je na ogled v Fürstovi hiš vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 19. ure!

 

Zapisala: Katja Zupanič, direktorica

 

Ptuj, 22.6.2022

Predstavitev znanstvene monografije prof.dr.Andreja Rahtena - Anton Korošec Slovenski državnik kraljeve Jugoslavije

 

Predstavitev monografija prof.dr. Andreja Rahneta - Anton Korošec Slovenski državnik kraljeve Jugoslavije

 

 

 

Ptuj, 27.5.2022

Vabilo na razstavo Alois Kasimir, fotograf s preloma stoletja

 

 

 

 

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.