Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Aktualno

METAMORFOZE DELOV PTUJSKEGA MESTNEGA JEDRA V ZADNJEM STOLETJU

METAMORFOZE DELOV PTUJSKEGA MESTNEGA JEDRA V ZADNJEM STOLETJU, galerijski hodnik Zgodovinskega arhiva na Ptuju, 3.12.2021 - junij 2022, vsak delovnik med 8.00 in 14.00 uro ob upoštevanju PCT pogoja.

 

Avtorji razstave: Dejan Zadravec, Boris Farič (PMPO), Aleksander Fenos

Trgi, ulice in hiše v starem ptujskem mestnem jedru so od preloma 20. stoletja dalje doživeli kar nekaj gradbenih in arhitekturnih sprememb, ki jih tako navadni posameznik kot tudi strokovnjak, pa najsi je prvi še tako star, drugi pa neznansko strokovno podkovan, marsikdaj ne moreta opaziti, kaj šele poznati. Pričujoča razstava ja nadaljevanje razstave z naslovom Fotografske metamorfoze Ptuja v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, ki jo je Zgodovinski arhiv na Ptuju (Katja Zupanič) pripravil na osnovi fotografij ptujskega novinarja, publicista in fotografa Jožeta Vrabla v letu 2019, le da so tokrat prikazane spremembe nekaterih območij starega ptujskega mestnega jedra, vidne iz primerjave fotografij s konca 19. in začetka 20. stoletja ter sodobnih fotografij taistih območij, ki jih je leta 2020 posnel muzejski fotograf Boris Farič. Primerjava fotografij, posnetih v več kot stoletnem razmaku, vizualno zelo natančno prikazuje gradbeni razvoj ptujskega mestnega jedra, spremni tekst, napisan na osnovi preučevanja arhivskih dokumentov, pa ta proces natančneje razlaga oziroma opisuje. Umetniški dodatek in protiutež zgodovinski in arhitekturni vsebini razstave pa slikovito predstavljajo originalne risbe (oglje na papirju) nekdanjih podob Ptuja, ki jih je natančno narisal priznani ptujski likovni umetnik Aleksander Fenos.

 

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS.


Obvestilo uporabnikom!!

Spoštovani!

 

Obveščamo vas, da se na podlagi Odloka SARS-Cov-2 začasno spreminjajo pogoji vstopa v arhivske prostore. Več..

 

 


Razstava ob praznovanju 25.obletnice Mestnega gledališča Ptuj

Spoštovani!

 

Zgodovinski arhiv na Ptuju in Mestno gledališče Ptuj vabita na ogled razstave Gledališka ustvarjalnost na Ptuju od 18. stoletja do danes v Mestnem gledališču Ptuj od 26. 2. do 20. 3. 2021. Razstavo si je možno ogledati v skladu z ukrepi NIJZ v  ponedeljek, sredo, petek in soboto med 9.00 in 13.00 uro ter v torek in četrtek med 15.00 in 19.00 uro. Po omenjenem datumu bo razstava na ogled eno uro pred vsako predstavo.

Vabljeni!

 


Aškerčevo nagrado za življensko delo prejme Marija Hernja Masten

Ponosni in veseli sporočamo, da Aškerčevo nagrado za življenjsko delo na področju varovanja in ohranjanja slovenske arhivske dediščine ter posredovanja le te javnosti v stroki za leto 2020 prejme Ptujčanka Marija Hernja Masten, za kar ji iskreno čestitamo!

Svojo bogato poklicno pot je Marija pričela leta 1971 v Zgodovinskem arhivu na Ptuju, ki mu je ostala zvesta polnih štirideset let, vse do leta 2011, ko se je uradno upokojila. Svoj poklic doživlja kot poslanstvo, ki ga z največjim veseljem opravlja tudi v pokoju.

Njeno delo je bilo vedno močno usmerjeno v javnost, vse z namenom popularizacije arhivske stroke, spoštovanja do ohranjanja lokalne pisne kulturne dediščine ter seznanjanja javnosti s pomembnostjo arhivov pri prevzemanju oziroma zbiranju, urejanju in ohranjanju arhivskega gradiva. Njena specialnost je na zgodovinskih dejstvih podajati sugestivne podobe mesta v času in prostoru, ki jih podrobneje pozna le malokdo. Je oseba, ki je še naprej predana svojemu strokovnemu delu, brez preračunljivih interesov, saj jo ob tem vodi strast do zgodovine in arhivskega gradiva. Je navdih številnim generacijam, občudovanja vredna je njena pripadnost arhivu in arhivski stroki ter širina njenega znanja.

Prejemnica nagrade za življensko delo za leto 2020 Prejemnica nagrade za življensko delo 2020

 


O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.