Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Ptuj v 16. stoletju

Predstavitev zbornika »Ptuj v 16. stoletju«

V torek, dne 5. decembra 2023 je Zgodovinski arhiv na Ptuju v čudovitem ambientu dominikanskega samostana organiziral dogodek – predstavitev zbornika »Ptuj v 16. stoletju«. Zbornik je poklon znamenitemu ptujskemu statutu iz leta 1513, katerega original hranimo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju. V arhivu smo tudi zelo ponosni, da se lahko pohvalimo z Listino za vpis na Unescovo Nacionalno listo sveta, ki jo je Zgodovinski arhiv na Ptuju prejel za Ptujski mestni statut 1513, oktobra 2022.

Unescov program Spomin sveta (Memory of the World) je prvenstveno namenjen popularizaciji pisne dediščine in avdiovizualnih zapisov (filmov, fotografij, zemljevidov itd.), ki jih hranijo arhivi, muzeji, knjižnice in druge ustanove z vsega sveta. Sestavlja ga več registrov, najbolj poznan je mednarodni, saj vsebuje najpomembnejše pisne in druge dokumentarne pomnike človeštva.

Drugi ptujski mestni statut predstavlja enega izmed najpomembnejših in najdragocenejših arhivskih dokumentov, ki ga hrani Zgodovinski arhiv na Ptuju ter izjemno pomemben vir o zgodovini mestne uprave na območju med Alpami, Donavo in Jadranom. Rokopis z 207 členi, ki ga je na dan Sv. Ožbalta, 5. avgusta 1513 potrdil salzburški nadškof Lenart, je neznano pristal v Avstrijski nacionalni knjižnici na Dunaju (1864), kjer se je nahajal vse do leta 1983, ko je bil na podlagi državne pogodbe iz leta 1923 med Avstrijo in Kraljevino Jugoslavijo vrnjen v okviru predaje v Slovenijo – najprej v Arhiv Republike Slovenije, nato v matični arhiv na Ptuju, kjer ga skrbno hranimo v Rokopisni zbirki.

Ker se original prvega mestnega ptujskega statuta iz leta 1376 danes hrani v knjižnici vojvode Avgusta v nemškem mestu Wolfenbüttel, je v Zgodovinskem arhivu na Ptuju shranjeni originalni statut iz leta 1513 še toliko bolj poseben in seveda že sam po sebi edinstven.

Leta 1999 je Zgodovinski arhiv na Ptuju v sodelovanju Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU izdal prepis originalnega nemškega teksta s prevodom v slovenski jezik z vsemi kazali (Marija Hernja Masten, Dušan Kos). Ob njegovi 500 letnici izida smo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju izvedli znanstveni simpozij. Sodelujoči so bili strokovnjaki, ki so razpravljali o najnovejših dognanjih iz ptujske zgodovine v 16. stoletju.

Izdani zbornik na temo »Ptuj v stoletju izdaje drugega mestnega statuta« bo tako odstrl nov pogled na čas, ko je nastajal statut. Prav tako bo odličen pripomoček k razumevanju vsebine statuta.

Objava osmih izjemno zanimivih in kvalitetnih prispevkov, ki jih je po uvodnem nagovoru direktorice arhiva, Katje Zupanič, predstavil dr. Dejan Zadravec, eden od urednikov Zbornika (Marija Hernja Masten: Ptujski mestni statut 1513, dr. Dejan Zadravec: Prgišče ostankov ali viri za zgodovino Ptuja v 16. stoletju v slovenskih arhivih, Mojca Horvat: Ptujčani 16. stoletja v dokumentih Pokrajinskega arhiva Maribor, dr. Andrej Hozjan: Izbrani viri o bivanju in delu nadvojvode Karla II. Habsburškega na Ptuju poleti 1578, dr. Hrvoje Petrič: Ptuj (i Maribor) s dravskom okolicom na geografskim kartama 16. stolječa, mag. Lilijana Urlep: Ptujska župnija v 16. stoletju v luči gradiva Nadškofijskega arhiva Maribor, dr. Žiga Oman: Ptujska protestantska skupnost v 16. in 17. stoletju, dr. Polona Vidmar: Ustanova Nikolaja Greula in druge oltarne ustanove v ptujski župnijski cerkvi). Objava zbornika je še toliko bolj želena, saj bomo na tak način popularizirali mestni statut 1513, ki se je vpisal na Nacionalno listo Spomin sveta Unesco in na tak način še dodatno pridobil na svoji dragocenosti. Večina avtorjev je bila tudi prisotnih na dogodku.

Izid zbornika je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS, dogodek so s skladbami na klavirju in flavtah obogatile učenke Glasbene šole Karol Pahor Ptuj – Lara Prelog, Ela Žafran in Lara Šori, pod mentorstvom profesoric Eve Purkeljc in Eve Goričanec. 

 

 

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.