Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Vse za zdravje in blaginjo skupnosti!

Z razstavo »Vse za zdravje in blaginjo skupnosti!« se v Zgodovinskem arhivu na Ptuju pridružujemo obeležitvi 150-letnice Rdečega križa na Slovenskem ter šestdesetletnemu delovanju občinskega odbora RK Slovenije Ptuj.

Misel Rdečega križa se je porodila na bojnem polju švicarskemu pisatelju in mirovniku Henryu Dunantu, leta 1859. V svoji knjigi »Spomini na bitko pri Solferinu« je predlagal svetu, da se osnuje prostovoljno društvo, ki bi med vojno negovalo ranjence in bolnike, v mirnem času pa bi pomagalo žrtvam elementarnih nesreč, predvsem pa bi pripravljalo vse kar je za primer vojne potrebno. Vse do tega časa je bila usoda ranjencev težka, saj niso umirali samo težko ranjeni, temveč tudi taki, ki bi še lahko ozdraveli, če bi se jim nudila pravočasna pomoč. Tako pa so na bojnih poljanah ležali prepuščeni samemu sebi, nobena država se ni brigala za njihovo usodo. Zgodovina sicer omenja primere, ko so posamezniki nudili pomoč ranjencem - v starem veku perzijskega vladarja Kira in Avrelijana, sultan Saladin je v XII. stoletju dovolil zdraviti zajete ranjene vojake, na Balkanu v tem obdobju Kosovska deklica kot usmiljena sestra, konec XV. stoletja je postavila španska kraljica Izabela ob obleganju Granade v Španiji prvo poljsko bolnišnico s šestimi šotori. Od Napoleonovih vojn dalje so države ustanavljale vojaško saniteto, vendar je bil uspeh pomoči, ki je bila premajhna, slab. Potreba organizirane pomoči je bila vedno večja.

 V našem arhivu hranimo kar nekaj pisne dediščine Rdečega križa, ki se nahaja v različnih arhivskih fondih. Arhivi namreč poudarjamo našo vlogo in nalogo tudi na način, da se z razstavami odzivamo preko ohranjene pisne kulturne dediščine na aktualna družbeno-socialna dogajanja, in na ta način nudimo priložnost za razmišljanje in učenje iz preteklih dejanj za nove poglede v prihodnost. Tokrat smo izrabili priložnost obletnic RK Slovenije in Občinskega odbora RK Ptuj.

Avtorici razstave, Nataši Majerič Kekec je odlično uspel preplet obeh zgodb s poudarkom na lokalnih aktivnostih humanitarnega poslanstva RK v različnih zgodovinskih obdobjih. Razstavo vsebinsko dopolnjuje katalog.

Kot najplemenitejšo obliko solidarnosti izpostavljamo prostovoljno krvodajalstvo, h kateremu je sistematično pred več kot šestdesetimi leti pristopil RK Slovenije. Leta 1960 je bil vsak osmi volivec na Ptuju in v širši okolici tudi krvodajalec, kar ni veljalo nikjer drugod v Sloveniji. Še danes smo na Ptuju pri samem vrhu po količini darovane krvi v Sloveniji. Ponosni smo, da se tudi naš kolektiv ponaša z lepim številom krvodajalcev.

Razstava naj bo tudi kot spodbuda in razmišljanje, da se kot posamezniki odzivamo na stiske ljudi in s tem pri sebi zbujamo vrline, katere so velikokrat spregledane ali pozabljene.

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.