Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Kino

Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju, pregledna razstava o zgodovini kinematografije na Ptujskem.

 

Kinematografija na Ptuju ima dolgo zgodovino. Prva kinopredstava na Ptuju je bila prav v prostorih današnjega Mestnega kina Ptuj pred natanko 120 leti, 3. marca leta 1897, kar smo v Mestnem kinu Ptuj že obeležili s slavnostnim dogodkom 3. marca letos. Mestni kino Ptuj se s svojimi 120 leti ponaša z nazivom najstarejšega še aktivnega kino prizorišča v Sloveniji.

Ker se je v tako dolgem času nabralo zares veliko pisnih virov, zgodb in spominov, smo se povezali Zgodovinski arhiv na Ptuju, Center interesnih dejavnosti Ptuj, ki je od konca leta 2008 upravitelj Mestnega kina Ptuj, in neodvisni raziskovalec slovenske kino zgodovine Klemen Žun in se lotili sistematičnega zbiranja in obdelave obsežnega in razpršenega gradiva. Prvotno smo imeli v načrtu, da bo ob otvoritvi razstave o ptujski zgodovini prikazovanja filmov izšla drobna knjižica, a se je izkazalo, da je gradiva dovolj za blizu 150 strani dolgo monografijo.

21. septembra 2017 smo tako v Mestnem kinu Ptuj odprli razstavo, ki obiskovalcem predstavlja historiat prepoznavne hiše na Cvetkovem trgu 1, v kateri domuje ptujski kino, ter najzanimivejše poudarke iz 120 let dolge, burne zgodovine kinematografije na Ptuju in na območju nekdanje občine Ptuj. Predstavljena je bila tudi knjiga z naslovom Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju, ki skozi besedilo avtorjev Katje Zupanič, Klemna Žuna, Mateje Lapuh in dr. Dejana Zadravca ter številne barvne reprodukcije predstavi vzpone in padce ptujskega kina – od senzacionalne prve kinopredstave, skozi burna pred- in medvojna leta, do zlate dobe kinematografov, čez udarce, ki so jih zadali televizija, videoteke in svetovni splet, pa vse do male renesanse, ki jo s programsko usmeritvijo v kakovostne filmske in obfilmske vsebine Mestni kino Ptuj doživlja danes.

Soizdajatelja knjige, Zgodovinski arhiv na Ptuju  in Center interesnih dejavnosti Ptuj, se nadejata, da bo listanje in branje Ptujčane in druge ljubitelje filma in kina spomnilo na lepe trenutke, ki so jih preživeli v kinu, in jih spodbudilo, da si v častitljivi ptujski mestni kinodvorani čim večkrat ogledajo dober film.

Razstava bo v Mestnem kinu Ptuj na ogled do konca leta, od januarja naprej pa jo bo moč videti v prostorih Zgodovinskega arhiva na Ptuju.

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.