Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Razstava ob praznovanju 25.obletnice Mestnega gledališča Ptuj


25.02.2021

Zgodovinski arhiv na Ptuju in Mestno gledališče Ptuj vabita na ogled razstave Gledališka ustvarjalnost na Ptuju od 18. stoletja do danes v Mestnem gledališču Ptuj od 26. 2. do 20. 3. 2021. Razstavo si je možno ogledati v skladu z ukrepi NIJZ v  ponedeljek, sredo, petek in soboto med 9.00 in 13.00 uro ter v torek in četrtek med 15.00 in 19.00 uro. Po omenjenem datumu bo razstava na ogled eno uro pred vsako predstavo.

Vabljeni!

Razstava v digitalni obliki je dostopna na povezavi  Gledališka ustvarjalnost na Ptuju (od 18. stoletja do danes) (sigledal.org)

 

 


GLEDALIŠKA USTVARJALNOST NA PTUJU OD 18. STOLETJA DO DANES

 

Ob 25-letnici Mestnega gledališča Ptuj (1995–2020)

Razstavo ob 25-letnici Mestnega gledališča Ptuj je pripravil Zgodovinski arhiv na Ptuju v sodelovanju z Mestnim gledališčem Ptuj. Z razstavo želimo prikazati pestro gledališko dogajanje na Ptuju s pomočjo dokumentov, ki jih hrani v svojih depojih.

 

Ptuj ima precej dolgo gledališko tradicijo, saj so prve gledališke igre v mestu omenjene že na začetku 18. stoletja. To so bile predstave potujočih nemških in italijanskih komedijantov. Ptujski in okoliški plemiči so zgradili leta 1786 gledališko stavbo (Städtische Comödienhaus) na mestu, kjer ta stoji še danes. Ljubiteljska gledališka skupina, sestavljena iz najuglednejših meščanov, je v tej stavbi uprizarjala sprva predvsem veseloigre, burke in operete. Predstave so uprizarjali ob silvestrskih večerih, cesarjevih rojstnih dnevih, adventnih in postnih nedeljah. Izkupiček od predstav so večinoma namenili v dobrodelne namene za pomoč revežem, invalidom, pogorelim in poplavljenim krajem itd.

Prebujanje narodne zavesti pri slovenskih prebivalcih mesta je privedlo v okviru Narodne čitalnice do prva uprizoritve gledališke amaterske skupine 18. decembra 1864 ob prireditvi Beseda. Do leta 1871 se je zvrstilo kakih dvajset iger, kar priča o dobri volji čitalničarjev igralcev. Zamiranju gledališkega ustvarjanja je botrovalo pomanjkanje denarja in primernega prostora, saj so se člani društva družili po raznih privatnih hišah.

Ker je delovanje dramatičnega odseka Narodne čitalnice na začetku 20. stoletja zamiralo, je bilo februarja 1913 ustanovljeno Dramatično društvo Ptuj kot podružnica Dramatičnega društva Maribor (osamosvojilo se je leta 1920), čeprav so njegovi člani pričeli z gledališkim delom že leta 1912. Namen društva je bil gojiti in pospeševati slovensko dramatiko ter prirejati slovenske gledališke predstave. Gledališke predstave v slovenskem jeziku, ki so bile v okviru Narodne čitalnice občasne, so sedaj postale redne.

Gledališko stavbo sta si v 20. in 30. letih 20. stoletja izmenično delila Dramatično društvo in Delavsko prosvetno društvo Svoboda Ptuj. V sezoni 1938/39 je z režiserjem Franom Žižkom zavel na Ptuju nov duh, saj je ustanovil novo napredno gledališče, ki je bilo polpoklicno in za takratni čas najodmevnejše slovensko gledališče. Njegovo uspešno ustvarjanje je prekinila 2. svetovna vojna.

Gledališče ni imelo po vojni ne gledaliških rekvizitov ne materiala ne osebja. Režijo je prevzel Jože Babič in že julija 1945 so uprizorili agitacijsko enodejanko Mileta Klopčiča Mati. Leta 1950 postane Gledališče Ptuj polpoklicno, leta 1955 poklicno leta 1958 pa ga ukinejo.

Gledališko stavbo so po ukinitvi gledališča skupaj z gledališkim inventarjem prevzeli požrtvovalni amaterski igralci v okviru dramske sekcije Delavsko prosvetnega društva Svoboda Ptuj, ki je prirejala predstave že vse od leta 1954, pridružili pa so se jim poklicni igralci, ki so ostali brez dela. Društvo si je pomagalo pri uprizoritvah z mnogimi gostujočimi režiserji vse do sezone 1983/84, ko je Zveza kulturnih organizacij Ptuj zaposlila kot režiserko in organizatorko prireditev Branko Bezeljak. Z pritegnitvijo mladih je pričela pripravljati z gledališko skupino Teater III.  uprizoritve, ki bi jih za ptujske in amaterske razmere lahko pogojno imenovali tudi eksperimentalne in precej svobodne v svojem ustvarjanju. Uprizorjenih je bilo precej uspešnih predstav.

V letih 1993–1995 si je gledališka skupina Zato. kot glavni cilj, seveda ob gledališkem ustvarjanju, zadala ponovno profesionalizacijo gledališke dejavnosti na Ptuju.  Uspešne uprizoritve Gledališča Zato. Ptuj, uspešna medijska kampanja in podpora mnogih ljudi z različnih področij in iz vse Slovenije so prepričali mestni svet Mestne občine Ptuj, da je kljub negativnemu odnosu Ministrstva za kulturo odobril 4. decembra 1995 ustanovitev javnega zavoda Gledališča Ptuj.

Mestno gledališče Ptuj se je od svojih začetkov razvilo v gledališče, ki ima vsa najvišja državna priznanja, številne mednarodne nagrade in je eno najboljših ne samo v Sloveniji, ampak v tem delu Evrope.


O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.