Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Vurberk


 

Priprava arhivskih razstav in razstavnih katalogov, ki zmeraj pritegnejo pozornost širšega kroga ljudi, sodijo med redno arhivsko dejavnost. S preselitvijo arhiva na novo lokacijo- Vičava 5, smo pridobili tudi svoje razstavne prostore – galerijski hodnik in učilnico. Razstavišče je odprto vsak delovni dan med 8.00 in 15.00 uro, ogledi razstav pa so brezplačni.

 


 

 

WRMERCH, WURMBERG, VURBERK – NEMIRNA ZGODOVINA GRADU IN GOSPOSTVA OD NASTANKA DO BOMB(ASTIČ)NEGA UNIČENJA

 

Predstavitev knjige -  Kino je vedno dobra ideja: 120 let od prve kinopredstave na Ptuju

Na "Ta veseli dan kulture",  ponedeljek 3. decembra 2018 ob 17. uri, smo v  galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva na Ptuju postavili na ogled novo razstavo z naslovom: "Wrmberch, Wurmberg, Vurberk - nemirna zgodovina gradu in gospostva od nastanka do bomba (stičnega) uničenja". Ker letos obeležujemo 780. obletnico prve omembe gradu Vurberk, in ker je bogata zgodovina objekta kot tudi lastnikov precej nepopolna in nejasna, smo v program dela za leto 2018 uvrstili pregledno razstavo o nemirni zgodovini gradu in gospostva od nastanka do časa ko so se zgodila množična in načrtna uničevanja grajske arhitekture na Slovenskem. Grad Vurberk je bil nekoč sedež enega največjih štajerskih gospostev z izjemno strateško lego.

Avtorja razstave, arhivista Aleš Jambrek in Dejan Zadravec, sta v sliki in besedilu na podlagi izbranega arhivskega gradiva, ki ga hranimo v ptujskem arhivu, dopolnjenega z dokumenti in slikovnim gradivom sorodnih institucij ter zasebnih zbirateljev, prikazala pregledno zgodovino gradu in gospostva Vurberk ter njunih znamenitih lastnikov od njegovih nastankov do uničujočega bombardiranja s strani zaveznikov ob koncu druge svetovne vojne in neljubih povojnih dogodkov, ko je bil neznano kje ubit njegov lastnik, grof Herberstein. Razstavo dopolnjuje katalog (oblikovanje in tisk Aleksander Kelnerič) v katerem so predstavljeni najpomembnejši dokumenti in slikovno gradivo, ter teksti iz posameznih obdobij zgodovine.

Pričujoča razstava (na ogled bo do aprila 2019, vsak delovnik med 8.00 do 15.00 uro) nudi priložnost, da kulturna dediščina združuje skupnosti in gradi skupno razumevanje krajev, v kateri živimo, da vzbuja spoštovanje do našega bivalnega okolja in nam daje zavezo, da dediščino ohranjamo za svoje potomce.

Otvoritev razstave sta glasbeno obogatila učenca kitare iz Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, Eva Glogovčan in Leon Žuran pod vodstvom mentorja prof. Staneta Hebarja.

 

Katalog v elektronski obliki.

 

O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.