Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Aktualno


Razstava ob praznovanju 25.obletnice Mestnega gledališča Ptuj

Spoštovani!

 

Ob praznovanju 25. obletnice Mestnega gledališča Ptuj je Zgodovinski arhiv na Ptuju v sodelovanju z MgP pripravil pregledno razstavo o izjemni gledališki ustvarjalnosti na Ptuju od 18. stoletja dalje.

Slavnostna otvoritev razstave v gledališču, ki je bila načrtovana za mesec december 2020, je zaradi neugodnih epidemioloških razmer prestavljena. Ker želimo ta dogodek deliti v živo, skupaj z Vami, bomo z otvoritvijo počakali na prijaznejše dni in vas o tem pravočasno obvestili.

Zgodovinski arhiv na Ptuju


Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

OBVESTILO!

 

Spoštovani obiskovalci in uporabniki arhivskega gradiva,

 

Sporočamo vam, da na podlagi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 152/20), ki z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, začasno prepoveduje tudi ponujanje kulturnih storitev, od ponedeljka, 26. 10. 2020 dalje za uporabnike zapiramo Zgodovinski arhiv na Ptuju.

 

V tem času bomo sprejemali vaše vloge za pridobitev podatkov iz arhivskega gradiva (pravni interes),
izključno po e-pošti, navadni pošti ali po telefonu.


V času uradnih ur
smo dosegljivi za pojasnila po telefonu.

Hvala za razumevanje!

 

direktorica

Katja Zupanič l.r.

Ptuj, 26.10. 2020


Aškerčevo nagrado za življensko delo prejme Marija Hernja Masten

Ponosni in veseli sporočamo, da Aškerčevo nagrado za življenjsko delo na področju varovanja in ohranjanja slovenske arhivske dediščine ter posredovanja le te javnosti v stroki za leto 2020 prejme Ptujčanka Marija Hernja Masten, za kar ji iskreno čestitamo!

Svojo bogato poklicno pot je Marija pričela leta 1971 v Zgodovinskem arhivu na Ptuju, ki mu je ostala zvesta polnih štirideset let, vse do leta 2011, ko se je uradno upokojila. Svoj poklic doživlja kot poslanstvo, ki ga z največjim veseljem opravlja tudi v pokoju.

Njeno delo je bilo vedno močno usmerjeno v javnost, vse z namenom popularizacije arhivske stroke, spoštovanja do ohranjanja lokalne pisne kulturne dediščine ter seznanjanja javnosti s pomembnostjo arhivov pri prevzemanju oziroma zbiranju, urejanju in ohranjanju arhivskega gradiva. Njena specialnost je na zgodovinskih dejstvih podajati sugestivne podobe mesta v času in prostoru, ki jih podrobneje pozna le malokdo. Je oseba, ki je še naprej predana svojemu strokovnemu delu, brez preračunljivih interesov, saj jo ob tem vodi strast do zgodovine in arhivskega gradiva. Je navdih številnim generacijam, občudovanja vredna je njena pripadnost arhivu in arhivski stroki ter širina njenega znanja.

Prejemnica nagrade za življensko delo za leto 2020 Prejemnica nagrade za življensko delo 2020

 


O nas

Zgodovinski arhiv na Ptuju
Vičava 5
2250 Ptuj Slovenija
Tel: +386 (2) 787-97-30

Čitalnica
Tel: +386 (2) 787-97-43

Pisarna za izdajo dokumentov
Tel: +386 (2) 787-97-33

Uradne ure

Pisarna za izdajo dokumentov
  • ponedeljek od 8.00 do 15.00 ure,
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom od 8.00 do 13.00 ure.
Čitalnica
  • ponedeljek, torek, četrtek od 8.00 do 15.00 ure.
  • sreda od 8.00 do 16.00 ure,
  • petek in dan pred praznikom, od 8.00 do 14.00 ure.